Хип Хоп

hiphop

Преподаватели: Владимир Грудев, Лили Боева

Хип-хоп е течение в културата, което възниква през 60-те и 70-те години в Ню Йорк, в средите на афроамериканците и латиноамериканците. Хип-хоп е понятие, включващо четири елемента: диджействане, графити, брейк танца и рапиране. Други вплетени изразни и музикални средства са ритмуването (англ. beatboxing, 'бийтбоксинг'), хип-хоп модата, модерните хип-хоп танци, груповият говор и жаргон.

.

 

Историята на хип-хопът произлиза през 60-те години, набирайки популярност през 70-те и 80-те години в Ню Йорк. За тази култура са познати няколко основни периода, през които минава и се развива:

                 -Old School (старата школа)- от началото на 70-те до 1986г.

                 -,,Златният век на хип-хопа''- 1986–1992г.

                 -,,Новата школа на хип-хопа''- 1992-1998г.

                 -,,Залезът на новата Школа''- войната между Изтока и Запада

                 - Bling Bling ерата е тази, чиято същност се развива и трансформира и до днес. Характерно за нея преди години е била ярката показност. Когато рап музиката бива лишена от гангстерските си атрибути и улично поведение, тя извежда на преден план наперено и хвалебствено поведение, но и динамични танци, които днес са се превърнали в доста добре отработена и специфична категория за хип-хоп културата. Bling-Bling е жаргонна дума за въображаем звук, предизвикан от светлина, отразена върху диамант.

           Нашата мисия е в предстоящите години Хип хопът да навлезе в ново измерение. Днес да сме създателите на нещо повече от ,,показност и хвалебственост''. Да стигнем по-далеч от егоцентрично изявяване на възможностите, да превърнем ново течение в културата, свързано с нравствена стойност и дисциплина. Защото за всичко ценно е необходимо постоянство, търпение и усилена работа. Необходимо е отричане, иронизиране, докато се достигне до същината на нещата. Тази култура има такова бъдеще! И за да достигне пиаделистичната идея тя се нуждае от нови попълнения с искрени вярвания, необременено съзнание, борещо се ,,crew'' за онова, което сами можем да създадем! Младите-НИЕ, ВИЕ, заедно можем да изучим танците, освен тях културата и знаейки историята да създадем нови елементи и разбирания за нея!

 

Записване за събития/новини